Karnagyról

Balatoni Sándor karnagy

Balatoni Sándor 1983-ban született Pécsett. A Liszt Ferenc zeneiskolában tanult zongorázni Megyimórecz Ildikó növendékeként. Középiskolai évei alatt Szamosi Szabolcsnál tanult orgonálni. A pécsi Konzervatóriumban tanult zeneszerzést Győrffy István növendékeként. 2008-ban az Egyházzenei Intézetben szerzett egyházzenész oklevelet Budapesten. Itt Koloss Istvánnál tanult zeneszerzést, improvizációt és orgonát, Tardy Lászlónál karvezetést. „Summa cum laude” diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen karvezetőként 2010-ben dr. Kamp Salamon, és dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagyok növendékeként. 2011-ben köztársasági ösztöndíjasként diplomázott orgonaművészként a Pécsi Tudományegyetemen. Tanárai Király Csaba, Liszt-díjas orgonaművész, és Baróti István voltak. 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya. Az Eck Imre művészeti iskola tanára. 2009 óta a Pécsi Tudományegyetem tanára. 2008 óta a Pannon Filharmonikusok és lemezfelvételek rendszeres közreműködője. Részt vett Hannfried Lucke (2004), Dalibor Miklavcic (2013) mesterkurzusain és a London Organ Improvisation Course-on Gerard Brooks, Sophie Véronique Cauchefer Choplin, Ronny Krippner és Duncan Middleton vezetésével, de tanult 2013-ban Pierre Pincemaille, David Briggs és Tomas Adam Nowak kurzusain is Detmoldban.

2004-ben megnyerte a Zsámbéki Országos orgonaverseny I. díját. A VII. és a VIII. salgótarjáni országos orgonaversenyen Különdíjat nyert 2004-ben és 2007-ben. 2009-ben elnyerte a Magyar Jezsuita Rendtartomány kórusműpályázatának Különdíját, 2010-ben a pécsi egyházmegye millenniumi zeneszerzés pályázatán III. díjat nyert, 2014-ben a Kórusok éjszakája fesztivál kórusműpályázatán Különdíjat nyert. Műveit bemutatták többek között az összes szomszédos országban, Olaszországban, Belgiumban, Kínában és az Egyesült Államokban is. 2011-ben orgonajátékával elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem Nívó-díját. 2012-ben elnyerte a Prima Primissima alapítvány Junior Prima díjat.

Jelenleg a doktori iskola ösztöndíjas hallgatója a Pécsi Tudományegyetemen. 2014-ben elnyerte a Fulbright ösztöndíjat az Eastman School of Music egyetemre, Rochesterbe, New Yorkba, ahol prof. David Higgsnél végezte doktori tanulmányait. 2016-ban a Croatia Cantaton I. díjat nyert a Mecsek Kórussal, valamint elnyerte a Karnagyi Különdíjat is, novemberben Csorba díjat kapott “Zöld és fény” kompozíciójáért.

Repertoárján kiemelt helyet kapnak a magyar orgonaművek, így Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Lisznyay-Szabó Gábor összes orgonaműve is.

Kertész Attila (karnagyunk 2001-2016 között)


Kertész Attila c.egyetemi docens,középiskolai tanár 2001 óta a Mecsek Kórus karnagya.1942-ben született Gyulán és ott érettségizett az Erkel Ferenc Gimnáziumban.Ezután tanulmányokat folytatott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és Zenekonzervatóriumban,a Pécsi Tanárképző Főiskolán és Janus Pannonius Tudományegyetemen,a Budapesti Felsőfokú Karnagyképzőn és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen.Karvezetés tanárai Pongrácz Zoltán,Tillai Aurél,Maklári József és Párkai István voltak.
Tanított a Pécsi Széchenyi Gimnáziumban és 40 évig vezette a Janus Pannonius Gimnázium és a Kodály Zoltán Gimnázium ének-zene tagozatát.Az intézetek kórusaival a Bartók Béla Leánykarral és Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskarral számtalan fesztiváldíjat,fődíjat és első helyet kapott hazai és nemzetközi versenyeken.
Az 1957-ben Pécs városa által alapított Mecsek Kórust és a Mecsek Nőikart 2001 óta vezeti.A két együttessel a Kórus történetének eddigi legnagyobb nemzetközi sikereit érte el az utóbbi nyolc évben.A Magyar Rádió állandó szereplői,több oratórikus alkotás közreműködői,jelentős szerepet vállalnak a város rendezvényein,koncertjein.
Kertész Attila a Magyar Kodály Társaság és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnökségi tagja,a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség alelnöke.
Elismerései,kitüntetései: Kiváló Pedagógus,Pécs város Érdemes Tanára,Városháza Emlékérem,Liszt Ferenc díj,a Magyar Művészetért Bartók díj,KÓTA díj,Artisjus díj,Kodály Zoltán díj.