About Conductor

Kertész Attila c.egyetemi docens, középiskolai tanár 2001-2015 között volt a Mecsek Kórus karnagya. 1942-ben született Gyulán, és ott érettségizett az Erkel Ferenc Gimnáziumban. Ezután tanulmányokat folytatott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és Zenekonzervatóriumban, a Pécsi Tanárképző Főiskolán és a Janus Pannonius Tudományegyetemen, a Budapesti Felsőfokú Karnagyképzőn és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Karvezetés tanárai Pongrácz Zoltán, Tillai Aurél, Maklári József és Párkai István voltak.
Tanított a Pécsi Széchenyi Gimnáziumban, és 40 évig vezette a Janus Pannonius Gimnázium és a Kodály Zoltán Gimnázium ének-zene tagozatát. Az intézetek kórusaival, a Bartók Béla Leánykarral és Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskarral számtalan fesztiváldíjat, fődíjat és első helyet kapott hazai és nemzetközi versenyeken.
A Mecsek Kórust és az általa alapított Mecsek Nőikart 2001 óta vezeti, mely két együttessel a kórus történetének eddigi legnagyobb nemzetközi sikereit érte el. A Magyar Rádió állandó szereplői, több oratórikus alkotás közreműködői, jelentős szerepet vállalnak a város rendezvényein, koncertjein.
Kertész Attila a Magyar Kodály Társaság és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnökségi tagja, a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség alelnöke.
Elismerései, kitüntetései: Kiváló Pedagógus, Pécs város Érdemes Tanára, Városháza Emlékérem, Liszt Ferenc díj, a Magyar Művészetért Bartók díj, KÓTA díj, Artisjus díj, Kodály Zoltán díj.