Über Dirigent

Kertész Attila c.egyetemi docens,középiskolai tanár 2001 óta a Mecsek Kórus karnagya.1942-ben született Gyulán és ott érettségizett az Erkel Ferenc Gimnáziumban.Ezután tanulmányokat folytatott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és Zenekonzervatóriumban,a Pécsi Tanárképző Főiskolán és Janus Pannonius Tudományegyetemen,a Budapesti Felsőfokú Karnagyképzőn és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen.Karvezetés tanárai Pongrácz Zoltán,Tillai Aurél,Maklári József és Párkai István voltak.
Tanított a Pécsi Széchenyi Gimnáziumban és 40 évig vezette a Janus Pannonius Gimnázium és a Kodály Zoltán Gimnázium ének-zene tagozatát.Az intézetek kórusaival a Bartók Béla Leánykarral és Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskarral számtalan fesztiváldíjat,fődíjat és első helyet kapott hazai és nemzetközi versenyeken.
Az 1957-ben Pécs városa által alapított Mecsek Kórust és a Mecsek Nőikart 2001 óta vezeti.A két együttessel a Kórus történetének eddigi legnagyobb nemzetközi sikereit érte el az utóbbi nyolc évben.A Magyar Rádió állandó szereplői,több oratórikus alkotás közreműködői,jelentős szerepet vállalnak a város rendezvényein,koncertjein.
Kertész Attila a Magyar Kodály Társaság és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnökségi tagja,a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség alelnöke.
Elismerései,kitüntetései: Kiváló Pedagógus,Pécs város Érdemes Tanára,Városháza Emlékérem,Liszt Ferenc díj,a Magyar Művészetért Bartók díj,KÓTA díj,Artisjus díj,Kodály Zoltán díj.